Sabbatical of gewoon kiezen voor eigen leven

De van Dikke Van Dale vertaald sabbatical naar sabbatsjaar. Sabbatsjaar kent twee betekenissen:

  1. Zevende of rustjaar bij de oude Israëlieten, het jaar dat de landerijen braak moeten liggen en geen schulden werden geïnd.
  2. Een jaar verlof voor onderzoek, studiereizen en dergelijke voor wetenschappelijk en onderwijzend personeel na zeven ambtsjaren, met behoud van salaris

De invulling hiervan is natuurlijk sterk afhankelijk van het doel en moment dat je voor een dergelijk periode kiest. Het belangrijkste is dat je zelf regisseur bent van je eigen leven en zo ook in mijn geval.

Ik had een lang gekoesterde wens om een langere aangesloten periode te zorgen voor de kinderen. Deze wens werd versterkt toen ik na de vakantie van de crèche naar mijn werk liep en mij afvroeg, waar doe ik het voor. Aanzienlijk deel van onze maandlasten waren de kosten voor crèche. Dit alleen maar om te werken, maar de gezamenlijke tijd met mijn vrouw, kinderen, vrienden moet allemaal in de spaarzame avonduren of weekend.

Toen vervolgens mijn vrouw kieste voor een carrière in de achterhoek was mijn besluit om te stoppen met werken en een langere periode de full time zorg voor de kinderen te doen snel gemaakt. Natuurlijk wel even de financiële balans opgemaakt, maar het werd ons al snel duidelijk dat het financieel haalbaar was (wegvallen van de crèche kosten etc).

Sinds 1 oktober 2014 geniet ik van mijn full time vaderschap en elke dag opnieuw ben ik verrast over de mooie kleine dingen van de kinderen. Echter om deze verrassing te zien moest ik wel leren omgaan met het nieuwe leven. Na 10 jaar werken was er een bepaalt ritme dat anders moest worden ingevuld. Samen met de kinderen hebben wij hier balans in gevonden.

Zo luisteren we goed naar elkaar wensen en behoeften en opvallend genoeg komen de wensen van de kinderen en mij vaak overeen. Wat is er nu mooier om lekker een middag buiten te spelen in de tuin of samen lego te bouwen. En lukt het vandaag niet, dan gaan we morgen gewoon verder. Want dat is waar het om draait geniet van de dag en accepteer de dag zoals deze is.

Als ik mijn situatie deel met andere dan hoor ik verbazing en jaloezie. Vaak heeft de verbazing te maken met mijn eigen keuze om deze stap te zetten. Aan de andere kant de jaloezie van vaak mannen dat ze dit ook eerder hadden moet doen, dan hadden ze meer meegekregen van de ontwikkelingen van de kinderen.

In eerste instantie dacht ik jaar thuis te zijn, maar inmiddels al weer ruim 1,5 jaar. Nog geen een dag heb ik mij vervelt of dacht ik moet morgen aan het werk. Elke dag is anders en de kinderen zorgen voor zoveel afwisseling dat ik besloten heb om de periode te verlengen.

In de tussentijd geef ik mijzelf tijd en ruimte om na te denken welke werkinvulling ik ga doen. Een ding is duidelijk mijn nieuwe baan moet flexibel zijn en zal nooit full time zijn. Kids en gezin staat op 1 en de rest zal zich hieraan aanpassen.

One thought on “Sabbatical of gewoon kiezen voor eigen leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *